Sep 25, 2015

Apua, tätä kirjojen määrää! (+ luetut vuonna 2014)

Listasin jokin aika sitten tänä vuonna lukemani kirjat. Listasta esitettiin minulle Facebookissa toive, että kirjoittaisin Myrkkypuun siemenestä. Sen lupaan tehdä, mutta tuskin ihan heti... Kirja oli lainakirja, joten haluan saada sen käsiini esim. lainauksia ja mieleenpalauttelua varten. Lisäksi kirjasto on yllättäen muistanut minua kuudella(!) syksyn aikana varaamallani kirjalla, joihin on kaikkiin tietysti varausjono. Yritän pusertaa ne kaikki ensin läpi ja kunhan aika alkaa myöten, tartun tuohon Myrkkypuun siemeneen. Lupaan sen! 

Tällä hetkellä työn alla on Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, jonka käyn kyllä läpi heti, kunhan ole saanut sen luettua ja pureksittua mielessä läpi. Ei ihan kevein kirja. Mutta niiin hyvä!

Odottelun jaksamiseksi kokosin vielä vuonna 2014 lukemani kirjat (ei tietokirjoja). Postaustoiveita saa esittää. Ja pyrin ne myö toteuttamaan - jollain aikataululla...

Tammikuu
Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä
Suomenruotsalaisten nuorten ja aikuisten kuvausta 1960-luvulta 1990-luvulle. Monen henkilön tarinat, jotka kaikki osa isompia tarinoita.

Helmikuu
Stephen King: Kuvun alla
Amerikkalaisen pikkukaupungin päälle laskeutuu yhtäkkiä läpinäkyvä kupu. Mitä tapahtuu, kun yksi kaupunki jää eristyksiin muusta maailmasta? Ja ennen kaikkea: mistä kaikki johtuu?

Maaliskuu
Anna Gobbersen: Jazz-tyttö peilaa
1920-luku, Yhdysvallat. Kaksi maalaistyttöä karkaa New Yorkiin etsimään onneaan. Trilogian ensimmäinen osa.

Huhtikuu
Jane Campion – Kate Pullinger: Piano
Elokuvana tunnettu tarina mykästä Adasta, joka naitetaan Uuteen-Seelantiin 1800-luvulla. Hänen ainoat lohtunsa ovat tytär ja piano sekä suhde maoreiden kanssa kaveeravaan Bainesiin.

Emma Donoghue: Huone
Viisivuotias Jack asuu äitinsä kanssa pienessä huoneessa, jossa heidän elämänsä kulkee tarkkojen rutiinien mukaisesti. Välillä kylässä käy “vanha kehno”, joka on todellisuudessa Jackin äidin vuosia sitten kaapannut ja vanginnut mies.

Markus Zusak: Kirjavaras
Liesel on natsi-Saksan aikana kasvattilapsena köyhällä pariskunnalla, joka ei allekirjoita natsien ajatusmaailmaa. Hän rakastaa lukemista ja kirjojen varastamista.

Toukokuu
Louis Bromfield: Sateet tulivat
1940-luvun Intiassa brittiläinen keskiluokka joutuu kohtaamaan katastrofin - ja itsensä, kun tulva valloittaa kokonaisen kaupungin.

Kesäkuu
Max Brooks: World War Z
Mitä tapahtuisi, jos suurin osa maailman ihmisistä sairastuisi kulkutautiin, joka muuttaisi ihmiset zombeiksi?

David Nicholls: Kaikki peliin
Brian on pienen kaveriporukan älykkö, joka päätyy yliopistoon opiskelemaan kirjallisuutta. Hän rakastuu suosittuun tyttöön ja pääsee kilpailemaan tietovisaan televisioon.

Marian Keyes: Peiton alla
Kolumnikokoelma.

Heinäkuu
Judith Krantz: Daisy
Takuuvarmaa draamahömppää, tuli telkkarista joskus 80-luvulla. Ruhtinatar Daisy pitää vammaisen kaksoissisarensa salassa ja yrittää pärjätä omillaan. Hänen kauneutensa kuitenkin vaikeuttaa välillä elämää, kun velipuoli kiinnostuu hänestä liikaa tai kun hänet halutaan mainoskasvoksi.

Sidney Sheldon: Timanttidynastia
Kevyttä viihdettä. Kertoo suvun tarinan 1800-luvun lopulta sata vuotta eteenpäin. Tarinaan kuuluu tietysti timanttikaivoksia, petoksia, intohimoa ja valtapelejä.

Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina
Yli viisikymppinen Rebecca huomaa olevansa leski, joka on matkan varrella menettänyt itsensä jonnekin. Hän kokee toteuttavansa muiden unelmia ja olevansa ihan jotain muuta, kuin todellisuudessa on.

Elokuu
Lionel Shriver: Syntymäpäivän jälkeen
Sama idea kuin Sliding Doors -elokuvassa: mitä jos...? Irina on tasaisen tylsässä avoliitossa Lawrencen kanssa. Eräänä iltana Irina viettää sattumalta kahdenkeskisen illan heidän yhteisen ystävänsä, snooker-pelaaja Ramseyn kanssa. Tämän illan jälkeen kirjassa kuljetetaan rinta rinnan kahta eri tarinaa: toisessa Irina suutelee Ramseyä, toisessa ei.

Stefan Spjut: Staalo
Ihmeellisen pelottava fantasiakirja peikoista, joita on erikokoisia ja -näköisiä pitkin Ruotsia. Tämän jälkeen oravakaan ei enää näytä entiseltään – ainakaan pimeässä.

Syyskuu
Päivi Storgård: Keinulaudalla
Osin kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva kertomus kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuvasta Outista.

Richard Beck: Amanda/Miranda
Kepeä tarina keskenään samannäköisistä Amandasta ja hänen palvelijastaan Mirandasta. Lopulta vain toinen heistä voi selvitä hengissä kierosta suunnitelmasta.

Danielle Steel: Matka
Perheväkivallasta kärsiville naisille suunnattu sparraus- ja ohjekirja romaanin muodossa. Kaunis ja älykäs TV-toimittaja Madeleine on ihanan miehensä pahoinpitelemä. Voiko mies muuttua vai pitääkö Madeleinen lähteä?

Lokakuu
Lionel Shriver: Kaksoisvirhe
Willy on kunnianhimoinen tennispelaaja, joka nai aloittelevan pelaajan Ericin. Kun Willyn ura menee huonosti, Eric puolestaan nousee nopeasti huipulle. Tämä ei kuitenkaan sovi kilpailuhenkiselle Willylle, joka kamppailee oman mielensä ja miehensä kanssa.

Marraskuu
Victoria Hislop: Saari
Romattinen tarina kreikkalaisesta perheestä, joka hajoaa äidin sairastuttua lepraan.

Joulukuu
Sarah Lotz: Kolme
Kun neljä matkustajalentokonetta putoaa samaan aikaan, kyseessä ei voi olla sattuma. Etenkään, kun jokaisesta selviää hengissä vain yksi lapsi. Onko maailmanloppu tulossa? Raportteja, haastatteluja ja spekulaatioita sisältävä kooste koko maailmaa hämmentävistä tapahtumista.

S.J. Watson: Kun suljen silmäni
Psykologinen jännäri Christinestä, joka herää joka aamu muistamatta mitään edellisestä päivästä. Hän löytää päiväkirjan, johon kirjaa päivittäin asioita muistaakseen paremmin. Miksi hän on menettänyt muistinsa?

Kathryn Stockett: Piiat
1950-luvun Amerikassa valkoisella keskiluokalla oli etenkin maan eteläosissa tapana pitää tummaihoisia kotiapulaisia. Tämä on kirja heistä ja heidän tarinoistaan, mutta myös naisista, joiden tehtävänä on olla vaimo ja äiti, eikä mitään muuta.  

Eli viime vuonna on herkuteltu monitasoisilla ja haastavillakin teoksilla (kuten Westö ja Shriverit), mutta myös roskapikaruoalla Steelin ja Sheldonin tapaan. Kaikille oli tilausta!

No comments:

Post a Comment