Sep 14, 2015

Ensitreffit alttarilla

Aloin tänä syksynä seurata viime vuoden kohuohjelmaa, joka silloin jäi katsomatta monista kehuista huolimatta. Eli tällä kertaa halusin olla alusta alkaen seuraamassa Ensitreffejä alttarilla. Ohjelma esitetään tiistaisin klo 21 Maikkarilla, ja ehkä siitä jotain uusintojakin pyörii...

Ohjelma on ollut yllättävän hyvä. Se herättää pohtimaan monenlaisia asioita paitsi parisuhteen kannalta, myös omien arvojen ja valintojen perusteita.

Viimeisin jakso, jossa konkreettisesti nähtiin ne ensitreffit siellä alttarilla, oli aivan huippuhyvä. Itse ainakin eläydyin todella vahvasti päähenkilöiden tunnekuohuihin ja taisi sitä jännitystuntemuksia aiheuttavaa adrenaliinia erittyä turvallisen sohvan nurkassakin, sen verran vireytynyt olotila oli ensitapaamista odotellessa ihan katsojan roolissakin.

Ohjelma antaa mielenkiintoisen mahdollisuuden analysoida parien tuntemuksia ja tulevaisuutta myös nonverbaalin eli sanattoman viestinnän näkökulmasta. Olen muutenkin aikamoinen tarkkailijaluonne ja minulla on tapana lähes huomaamattakin spekuloida erilaisten tekojen ja eleiden vaikuttimia. Tutkimusten mukaan sanattoman viestinnän osuus voi kokonaisviestinnästä olla jopa noin 90 %. Eli vaikka kuinka hyvin voisit sanallisesti perustella asiasi, paljastuvat todelliset ajatuksesi sitä kautta, mitä jätät sanomatta. Siitä, mitä viestit sanattomasti.

Sanatonta viestintää on mm. eleet, ilmeet, katseet, kaikenlainen liikehdintä ja se, miten paljon otat etäisyyttä muihin. Näihin asioihin kiinnitin erityisesti huomiota toisessa jaksossa, jossa parit kohtasivat toisensa. Ja ihan vahingossa, en lähtenyt katsomaan ohjelmaa millään lailla analyyttinen näkökulma mielessäni.

Nopea katsaus pareihin niitä varten, jotka eivät vielä ole ohjelmaa katsoneet. Kannattaa katsoa, vielä ehtii hyvin mukaan. Ekassa jaksossa heidät esiteltiin ja tokassa vasta tavattiin. Vasta seuraavassa päästäneen syvemmälle heidän parisuhteeseensa. 

Tanja ja Roni ovat nuorin pari, iältään sellaisia vähän alle kolmekymppisiä. Molemmat ovat sporttisia ja mukavannäköisiä. (No, ei kukaan ole mitenkän epämiellyttävän näköinen, myönnetään se.) Mutta oma tulkintani on, että ehkä heille on ulkonäkö tärkeämpää kuin muille. 

Sari ja Antti ovat kypsimmän oloinen pari ja molemmat todella tunteellisia. Molemmat nauttivat ruoanlaitosta ja ainakin Sari vaikuttaa myös kulttuurista kiinnostuneelta. 

Lempiparini jostain syystä, jota en tiedä, on Mari ja Jouni. He ovat huumorintajuisia ja jotenkin heillä tuntui synkkaavan heti hyvin. Seuraavassa jaksossa tosin on kai odotettavissa hieman jotain epäilyn hetkiä ainakin Marin suunnalta, mutta jäädään odottamaan sitä huomiseen.

Tanjan ja Ronin ensitapaaminen alttarilla oli molemmille mieluisa. He ilmeisesti pitivät toistensa ulkonäöstä, vaikka Tanja etukäteen koko ajan puhui tummasta miehestä. He tuntuivat kuitenkin koko ajan pitävän toisiinsa varautunutta etäisyyttä. Alttarillakaan ei pahemmin toiseen katsottu. Roni yritti pari kertaa ottaa katsekontaktia tulevaan vaimoonsa, mutta Tanja keskittyi enemmän pappiin. Kaiken kaikkiaan hän vaikutti koko ajan mielestäni varautuneemmalta kuin Roni. Alttarilla vaihdettu suukko oli hätäinen ja myös valokuvia otettaessa hän vetäytyy nopeasti kauemmas miehestään.

Nähtäväksi jääkin, eteneekö heidän suhteensa läheisemmäksi tulevissa jaksoissa. Tämän jakson perusteella kuitenkin veikkaisin, että heillä on vähiten mahdollisuuksia jatkaa parina. Toistaiseksi nähdyn perusteella he vaikuttavat ventovierailta toisilleen, miten asia tietysti onkin. Mutta tämä toki korjautuu mm. häämatkan aikana.

Sari vaikuttaa vahvasti tuntevalta ja ehkä hieman liikaa stressaavalta. (Häneen ehkä samalla samastun eniten, juuri näistä syistä.) Ennen häitä hän toteaa, että olisi aika hankalaa, jos tulevan aviomiehen nimi olisi Antti. Kun on joku antti-anttikin jo olemassa. (Olisko joku ex-heila???) No, mikäs muukaan siellä alttarilla sitten odottikaan, kuin Antti. Voin vain kuvitella, miltä hänestä tuntui kaiken muun jännityksen keskellä nimen kuultuaan. Reaktio olikin itkun ja naurun sekoitusta. Antin ystävän mukaan mies oli kuitenkin kuin sulaa vahaa Sarin kysyttyä, saako hän pitää miestä kädestä kiinni vihkitilaisuuden ajan.

Tämän parin keskinäinen sanaton viestintä tuntui paranevan illan edetessä. Molemmat itkivät musiikkiesityksen aikana ja etenkin illalla hotellilla vaikutti, että heillä synkkasi hyvin. Tällä parilla vaikuttaisi olevan eniten yhteistä tunnetasolla, mikä voi johtaa aitoon parisuhteeseen helposti. Tosin liika herkkyys voi aiheuttaa ongelmiakin, kun kaikkea peilataan ja käsitellään vahvasti tunteiden kautta.

Mari ja Jouni taas käyttäytyivät kuin rakastunut pari. Minua jopa hieman hämmensi, miten helposti Mari otti läheistä kontaktia mieheensä esim. hääkuvia otettaessa. Molemmat vaikuttivat useaan otteeseen nuuhkivan toisiaan, ja muutenkin pari oli paljon poski poskea vasten. Illalla hotellissa kuitenkaan tunnelma ei enää ollut ihan niin läheinen. Joka tapauksessa vaikutti siltä, että Mari ja Jouni olivat oikeasti ihastuneita toisiinsa. Tässä vaiheessa tietysti voidaan puhua vain fyysisestä vetovoimasta, sillä toista ei tunneta lainkaan.

Mutta mistäpä minä voin tietää parien todellisia tunteita. Kamerat olivat läsnä vain tietyn ajan ja TV:ssä näytettiin tästä ajasta murto-osa. Jännityksellä kuitenkin odotan, miten parisuhteet tästä lähtevät kehittymään.

Ja jos joku jo tietää jotain sisäpiirin tietoa, pitäköön sen omana tietonaan. En halua tietää!

No comments:

Post a Comment